Cao-info 2018, nummer 15 – 6 september

Positie kiezen

Kent u de naam Colin Kaepernick? Grote kans van niet. In de Verenigde Staten is het een man die de gemoederen het afgelopen jaar stevig heeft beziggehouden.

Amerikanen zijn trots op hun land, hun leger en hun vlag. En dus wordt voorafgaand aan elke American Footballwedstrijd het volkslied gespeeld om veteranen te eren.

Kaepernick speelde bij een van de beste teams uit de hoogste divisie, de NFL. En op een dag besloot hij niet meer op te staan voor het volkslied, maar te knielen. Uit protest tegen sociale ongelijkheid en vooral tegen het heftige politiegeweld ten opzichte van zwarte Amerikanen.

In het tijdperk Trump is dat natuurlijk een actie die volledig inspeelt op bestaande polarisatie. De president zelf heeft meerdere keren via Twitter naar de knielende speler uitgehaald en ook het leger aan conservatieve columnisten viel over hem heen. Uiteindelijk besloot de leiding van de NFL het knielen te verbieden en verloor Kaepernick zijn contract. Een carrière als succesvol sportman sneuvelde daarmee vroegtijdig.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2018: cao-akkoorden in de marktsector
achtergrond rabobank: ‘acht redenen waarom de lonen achterblijven’
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
DefensieDNB

Tot deze week.

Afgelopen maandag kondigde Nike aan Kaepernick hét gezicht te maken van haar ‘Just do it’-campagne. Hiermee krijgt hij een stevig sponsorcontract en zal hij bovendien zijn eigen kleding- en schoenenlijn ontwikkelen.

De cynicus ziet hierin een slimme marketingtruc van een bedrijf dat zich zeer bewust is van de demografische ontwikkeling van haar doelgroep. Als mens zie ik hartverwarmende steun voor een jongeman die ondanks alles besloot aan zijn overtuigingen vast te houden. En dat bedrijven een verschil kunnen maken.

Hendrik Noten (twitter: @HendrikNoten‏)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties