Cao-info 2018, nummer 12 – 21 juni

Juni

Moestuinbezitters weten er alles van: juni is oogstmaand, met name van groenten. Ook voor mensen zonder groene vingers is juni traditiegetrouw meestal een drukke maand. Minderjarigen zijn druk in de weer met vaderdagcadeautjes in elkaar knutselen, studenten moeten blokken voor hun (eind)examens en voetballiefhebbers maken overuren voor de buis tijdens het WK-voetbal. Ook in de polder is het druk: cao-onderhandelaars sluiten in de maand juni altijd de meeste cao’s af van het jaar, gemiddeld zo’n 60 stuks.

Op dit moment blijft de teller steken op slechts 17 cao-akkoorden in de maand juni. Wat wel als kool groeit zijn de werkonderbrekingen en stakingen, vooral in streekvervoer en Metalektro. Het dondert en bliksemt in de polder.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond sectoroverzicht 2018, akkoorden in de industrie
achtergrond nieuwe ramingen 2018 en 2019
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
Primair OnderwijsBavariaArcadisMcCain FoodsVoortgezet OnderwijsBloembollengroothandel

Gelukkig is er ook nog die weerspreuk waarmee dit sombere voorwoord toch nog positief eindigt: “In juni dondergevaar, betekent een vruchtbaar jaar.”
Juni is niet alleen oogstmaand, maar ook een zaaimaand, met name voor eetbare bloemen en voor de kruidentuin. Laten we aan de cao-tafels dan ook vooral (blijven) investeren in goede arbeidsverhoudingen en in de arbeidsmarktwaarde van werknemers. Nu zaaien kan in de tweede helft van 2018 bijdragen aan een bloemlezing van aansprekende cao-afspraken. Hiermee kan de aantrekkelijkheid van het bedrijf of de sector boven het maaiveld uitgroeien in een arbeidsmarkt waarin (getalenteerde) medewerkers snel opdrogen…

Laurens Harteveld (twitter: @L_Harteveld‏)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties