Cao-info 2018, nummer 11 – 7 juni

Poldertaferelen

Wat een week.
Telegraaf-journalist Martin Visser joeg de afgelopen zeven dagen op de polder alsof de duivel hem zelf op de hielen zat. Op woensdagochtend publiceerde de krant van wakker Nederland een drie pagina’s tellende beschouwing van zijn pen, over een mogelijk akkoord tussen sociale partners rond het pensioenstelsel en de AOW. De columns, bijdragen en tv-debatten volgden elkaar daarna in negatieve zin snel op. Sheila Sitalsing stelde in de Volkskrant zelfs dat minister Koolmees zijn ministerschap dreigt te mislukken wanneer hij dit akkoord ondertekent.

Opvallend waren de soms ronduit slordige of foutieve analyses, zoals in diezelfde Volkskrant op donderdagochtend. Een ding lijkt in ieder geval zeker: door het lekken van de conceptteksten is een overeenkomst voorlopig verder weg geraakt.

In de luwte van dit geprinte geweld publiceerde het IMF de Nederlandse landenbeschouwing. Zij trokken een positieve conclusie. Het gaat goed met het kleine polderland, maar de loonontwikkeling is te laag en de arbeidsmarkt te divers. Werk aan de winkel dus, al is het fonds te spreken over de plannen van het huidige kabinet. Dat compliment kunnen de excellenties van Rutte-III in hun zak stoppen.

In deze editie
cao-seizoen actuele ontwikkelingen overzicht relevante sociaaleconomische en cao-ontwikkelingen afgelopen periode
achtergrond SCP-onderzoek naar flexibele arbeid
cao-seizoen hoofdpunten recente akkoorden
KinderopvangDSMUniversiteiten

In Brussel lijkt men er meer vaart in te hebben. Het Europees parlement stemde in met een aanpassing van de zogeheten detacheringsrichtlijn. Dankzij die vernieuwing worden de arbeidskosten van buitenlandse werknemers sneller gelijkgetrokken met die van hun Nederlandse collega’s. Het parlement hoopt hiermee concurrentie op arbeidskosten tegen te gaan.

Het UWV publiceerde een nieuwe arbeidsmarktprognose. Periodiek brengt de uitvoeringsorganisatie deze analyses uit waarin men rapporteert over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. De reeds bekende trend zet voorlopig door. Steeds meer vacatures zijn moeilijk te vervullen. De ziekenhuizen voegden meteen een noodkreet bij dit theoretische verhaal; het is zeer realistisch dat wachtlijsten de komende jaren gaan oplopen door gebrek aan gekwalificeerd personeel.

Dus ja, wat een week. Indachtig de nieuwe Italiaanse regering kunnen we alleen de vraag stellen: wie gaat deze spaghetti ontwarren?

Hendrik Noten (twitter: @HendrikNoten‏)

Afgeschermd; alleen toegankelijk voor geregistreerde gebruikers

Heeft u al een account? Log in via inloggen rechtsboven op deze pagina.
Heeft u geen account? U kunt hieronder een account aanvragen; u krijgt dan voorlopig toegang tot deze site.
Alle velden met een * zijn verplicht.

0 reacties