Beleidsadviseur Hendrik Noten gaat bij deze tropische temperaturen het liefst in korte broek naar kantoor. Als u dat als werkgever geen gepaste kleding vindt voor op de werkvloer, kunt u hem dan naar huis sturen om zich om te kleden?
Als het over kleding gaat, moet een afweging worden gemaakt tussen het individuele belang om je te uiten en het belang van het bedrijf om representatief te zijn.
Een werkgever kan kledingvoorschriften opstellen, maar die gelden niet altijd voor iedereen in elke functie. Wat wel en niet mag, hangt af van de organisatie en de functie. Over het algemeen geldt dat personen die representatief en professioneel naar derden (waaronder klanten) moeten overkomen, minder vrij zijn in hun kledingkeuze, dan medewerkers die dat niet hebben. Stewards en stewardessen krijgen bijvoorbeeld een duidelijk kledingvoorschrift, waar zij nauwelijks vanaf mogen wijken. De data-analist die de hele dag achter zijn computer bij u op kantoor zit, heeft veel meer vrijheid.
Maar let op, er zitten nog flink wat haken en ogen aan:
U mag bijvoorbeeld geen verschil maken op grond van geslacht. Of nou Henk of Ingrid dat mooie paar oorbellen in doet, dat maakt niet uit, mannen en vrouwen moeten in Nederland gelijk worden behandeld.
Daarnaast is het bijna niet mogelijk om uitingen van geloof te verbieden.
Tips voor u als werkgever deze zomer:
Hebt u vragen over gepaste kleding op het werk waarop u hierboven geen antwoord vindt? Neem dan contact op met een van onze advocaten.