Home / Blogs en vlogs / vlog / 2020 wordt een feestjaar
dinsdag 04 februari 2020

2020 wordt een feestjaar

AWVN-beleidsadviseur Laurens Harteveld voorziet dat 2020 een feestjaar wordt voor werknemers. Zij ontvingen in 2019 al een contractloonstijging van 2,5%; de grootste loonstijging in tien jaar! Daar komt dit jaar, met een verwachte contractloonstijging van 2,8%, nog een schepje bovenop. Bovendien heeft het kabinet, in tegenstelling tot vorig jaar, een flinke lastenverlichting voor huishoudens in petto.

Lees ook ons cao-maandbericht Loonafspraken wijzen op sterke koopkrachtstijging

= LEES VERDER ONDER DE VIDEO =

Wat is voor Laurens Harteveld de kers op de taart?

Hoe anders was dat vorig jaar, toen de overheid het lage BTW-tarief en de energiebelasting verhoogden. Dit zorgde voor een extreem hoge inflatie, de grootste stijging van consumentenprijzen na 2002. Als je kijkt naar de inflatie zonder fiscale maatregelen, dan bedraagt die niet 2,6% maar slechts 1,6%. Zo bezien ligt de contractloonstijging dus duidelijk hoger dan de inflatie in 2019.

Terug naar feestjaar 2020. Nu het met die contractlonen wel goed zit, is het des te belangrijker om aan de onderhandelingstafel ook werk te maken van andere thema‚Äôs, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen, investeren in medewerkers en in productiviteit. Deze thema’s hebben ook een prominente plek in onze arbeidsvoorwaardennota 2020, Waardevol werkgeven. Als er ook over die onderwerpen afspraken worden gemaakt in het arbeidsvoorwaardenoverleg, zou dat voor Laurens Harteveld de kers op de taart zijn.

contact

Stel je vraag aan Laurens

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.