21 mei 2019

Parenco: succes met proces- én productinnovatie

Met achttien AWVN-leden zijn we op 17 mei te gast bij Smurfit Kappa Parenco in het Gelderse Renkum, voor de eerste Techtour op locatie. CFO Hans van Dam laat ons zien hoe het in 2011 noodlijdende papierbedrijf weer tot bloei is gekomen met een combinatie van product- en  procesinnovatie. Procesinnovatie door het vroegtijdig inspelen op de energietransitie (biomassa, biogasgenerator), wat heeft geleid tot een enorme reductie van zowel gasverbruik als CO2-uitstoot. De volgende stap in duurzaamheid met geothermie (aardwarmte) is in voorbereiding, en kan ervoor zorgen dat de directe omgeving van energie wordt voorzien. Een productielijn is omgebouwd voor productinnovatie (verpakkingen) en de logistiek is onder leiding van logistiek manager Karlo Kuun vergaand geautomatiseerd met Autonomous Guided Vehicles.

De innovaties hebben geleid tot het aannemen van 60 nieuwe medewerkers. De vaste medewerkers zijn meegenomen in de vernieuwing via MBO-opleidingen en op maat gemaakte, bedrijfsspecifieke modules verzorgd door de Papierschool. Er wordt in vijf ploegen gewerkt met gezondere roosters (vier dagen op, twee af)  en interne flexibiliteit tussen de ploegen. Er bestaat nog wel verschil in de aanpassingssnelheid van de ploegen en de acceptatie van interne flexibiliteit bij vooral de wat oudere medewerkers.

De bezoekers zijn onder de indruk van de innovatiekracht van Parenco. Inspiratie voor hun eigen praktijk vinden zij in het onderscheid tussen product- en procesinnovatie, scheiding van technische dienst en productie en het maatschappelijk verantwoord ondernemen (de geothermische energievoorziening i.o.). Op HR-vlak zijn de deelnemers ervan doordrongen dat technologische innovatie impact heeft op werk en kunde van medewerkers. En dat je medewerkers moet meenemen in de ontwikkelingen door tijdige bijscholing en betrokkenheid.

Wilt u ook eens kijken hoe een andere organisatie omgaat met technologische ontwikkelingen? De volgende Techtour gaat op 25 juni naar het Martini Ziekenhuis in Groningen. Meld u hier aan

Hebt u interesse in een nieuw op te starten netwerk HR en technologische innovatie? Dan kunt u dit kenbaar maken bij Frederique Zeemans.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden