donderdag 31 januari 2019

Op naar wendbaar belonen in 2019

De jaarlijkse salarisronde hebben de meeste bedrijven achter de rug. Voor veel organisaties hét moment om even stil te staan: kan het niet anders? Waarom deze piek in het jaar? Je medewerkers waarderen doe je anno 2019 toch het hele jaar door en niet door één keer te belonen? Het kan dynamischer, flexibeler, eenvoudiger. Zo een paar woorden die ik hoor van werkgevers die op een meer vernieuwende manier willen belonen. In de praktijk gaat dit vaak gepaard met een frisse blik op performance management: focus op ontwikkeling en gedrag, naast resultaat.  

Na onze ledenbijeenkomst over Wendbaar belonen in september 2018 met ruim 80 deelnemers die elkaar hebben geïnspireerd, zien wij daadwerkelijk een beweging op het gebied van belonen. Zo hebben mijn collega’s en ik een behoorlijk aantal inspiratiesessies gegeven bij bedrijven over het nieuw beoordelen en belonen en staan er ook dit jaar al de nodige gepland.

Daarnaast geven wij met verschillende werkgevers concreet vorm aan het nieuwe beoordelen en belonen, aan de hand van een aantal inrichtingscriteria, waardoor we tot passende keuzes kunnen komen. Zowel binnen industriële ondernemingen als dienstverlenende bedrijven, en zowel bij grote als kleinere organisaties. Bijvoorbeeld door de jaarlijkse salarisverhogingsronde te vereenvoudigen, waarbij we ook de (kosten)effecten doorrekenen. Een ander voorbeeld is het invoeren van waarderingsvormen als onderdeel van het totale beloningsbeleid, bijvoorbeeld door het gratificatiebeleid te herijken en niet-financiële waardering beter tot uiting te brengen. Daarnaast speelt de behoefte aan maatwerk binnen organisaties, al dan niet in de vorm van duurzame inzetbaarheidsbudgetten en persoonlijke keuzebudgetten. Wij ondersteunen bedrijven bij de vormgeving en bij berekeningen met uitruil van andere arbeidsvoorwaarden. Belangrijk is per medewerker te kijken naar wat bijdraagt aan een nog betere performance en ontwikkeling, waardoor ook meer waarde voor de organisatie ontstaat.

Wendbaar belonen en daarmee toekomstbestendig belonen krijgt de verdiende prioriteit. Natuurlijk is de inhoud en het proces afhankelijk van de situatie binnen uw organisatie. Wat vaststaat, is dat iedere onderneming minstens één element van wendbaar belonen kan implementeren of vernieuwen in 2019. Wat zet u dit jaar op de agenda?

Graag doen wij samen met u de scan Wendbaar belonen, waarmee u een handvat heeft om uw beloningskoers beter te kunnen bepalen. Neem gerust contact op!

Op vrijdag 22 maart 2019 geven wij de masterclass Aan de slag met het nieuwe belonen. Nieuwsgierig? Klik hier voor een toelichting op het programma en om u aan te melden

0 reacties