Wat doen we dit jaar met het beoordelingsgesprek?

Nu de jaarlijkse ronde beoordelingsgesprekken bij de meeste organisaties voor de kerstvakantie is afgerond, is het een mooi moment om te evalueren: past het beoordelingsgesprek nog bij mijn organisatie, haal ik eruit wat erin zit en wat zijn mogelijke alternatieven?

Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe noemt het liever ‘veroordelingsgesprekken’. Het zal dan ook niet verbazen dat hij vindt dat we zo snel mogelijk moeten stoppen met ‘die flauwekul’. Uit onderzoek dat Wawoe deed voor zijn boek Performance management in een agile werkomgeving blijkt dat de helft van de ondervraagde HR-professionals en ceo’s beoordelingsgesprekken zonde van de tijd vindt. In zijn boek pleit hij dan ook voor meer autonomie voor medewerkers, die elkaar beter onderling kunnen beoordelen en feedback geven.

AWVN-expert Valentijn Verpaalen herkent de manco’s van het beoordelen. Hij kijkt voor oplossingen graag naar de organisatie, de visie op organiseren en het HR beleid: niet zomaar overboord gooien, kijk eerst welke functies het wél biedt en hoe je deze anders vorm kunt geven. Hij zet de vier belangrijkste doelen van het beoordelingsgesprek op een rij. Oordeel zelf of u die doelen ook op een andere manier kunt verwezenlijken binnen uw organisatie, als u van plan bent de gesprekkencyclus te vernieuwen.

Wat bent u eigenlijk van plan met het beoordelingsgesprek?

Wij gaan het beoordelingsgesprek dit jaar anders aanpakken.
of
Bevestig
Tot welke leeftijdscategorie behoort u?
Leeftijd
Volgende
Tot welke sector behoort uw bedrijf?
Sector
Volgende
Wat is het aantal medewerkers in uw vestiging:
Aantal medewerkers
Volgende
Uitslag Wij gaan het beoordelingsgesprek dit jaar anders aanpakken.
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden