Is een werkgever verplicht om reiskosten te vergoeden?

De AWVN-werkgeverslijn is de helpdesk voor leden van AWVN. Wekelijks selecteren de medewerkers van de AWVN-werkgeverslijn een vraag voor de blog, 'Vraag van de week'.

De case Een werknemer reist veel voor zijn werk en vraagt daarom om reiskostenvergoeding.
De vraag Is een werkgever verplicht om reiskosten te vergoeden?

Nee. Voor werkgevers is er geen wettelijke verplichting om reiskosten te vergoeden aan werknemers. Dat neemt niet weg dat toekenning van een reiskostenvergoeding gebruikelijk is. Het is belangrijk om na te gaan of er een cao van toepassing is die een reiskostenvergoeding voorschrijft. Als dat het geval is, is een reiskostenvergoeding namelijk wél verplicht.

Een bedrag aan reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer is belastingvrij. Over dit bedrag hoeft dus geen belasting te worden afgedragen. Bedraagt de reiskostenvergoeding meer dan € 0,19 per kilometer, dan wordt het gedeelte dat boven € 0,19 uitkomt gezien als inkomen. Hierover moet belasting worden betaald.

Wilt u meer weten of hebt u een andere vraag? Neem dan contact op met de AWVN-werkgeverslijn via telefoonnummer 070 850 86 05, of per mail: werkgeverslijn@awvn.nl.