Archief Werkgeven 2013

​Werkgeven 2013/6
AANKEILER-WG-2013-6-DSM.png

DSM: van 7 cao’s naar 1

Chemieconcern DSM is bijna klaar met een monsterproject: zeven regionale cao’s zijn omgebouwd naar één cao, voor alle 6.000 DSM-medewerkers in Nederland. De trots van Jan Willem Dijckmeester, vice-president HR bij DSM en architect van het nieuwe cao-gebouw.

AANKEILER-WG-2013-6-SCENARIOS.png

Scenario's arbeidsverhoudingen

Welke grote verrassingen staan u de komende jaren te wachten op het vlak van de arbeidshoudingen? AWVN stelde, samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, vier toekomstscenario's op.
Voor werkgevers die over de crisis heen willen en durven kijken.

AANKEILER-WG-2013-6-BANENPLAN.png

7.500 banen voor mensen met arbeidsbeperking

Ruim 7.500 banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Die gaat AWVN zoeken onder het motto ‘werkgevers gaan inclusief’,
samen met De Normaalste Zaak. Eind 2015 moet het zover zijn. Waarom zou u meedoen? De belangrijkste vragen en antwoorden
op een rij.

AANKEILER-WG-2013-6-HR.png

HR-beleid: van kostenpost naar waardecreatie

Het HR-beleid van ondernemingen moet steeds beter aansluiten op de totale ondernemingsstrategie. HR-professionals werken aan een paradigmawisseling: mensen zijn geen kostenpost, mensen creëren waarde voor een onderneming.

AANKEILER-WG-2013-6-2014.png

Gelukkig nieuwjaar

Het jaar 2014 werpt zijn schaduw vooruit. Naast duurzame inzetbaarheid wordt 2014 ook het jaar van nieuwe wetgeving rond ontslag en flexwerk, van werk voor mensen met een arbeidsbeperking en veel meer onvermijdelijke zaken. Een druk jaar voor HR-professionals.

​Rubrieken

​Arbeid en Recht Mediation of toch liever de rechter?
Column Ronald de Leij Werkgevend ondernemerschap (deel 1) 
Column Hans van der Steen Loonfitness 
Column Harry van de Kraats Toekomstagenda NL
Vraag en antwoord Tijd voor een vast contract?

      

​Werkgeven 2013/5
NAGEL-KRAATS.png

Vernieuwen, verbinden, resultaat

Harry van de Kraats, de nieuwe algemeen directeur van AWVN, denkt meer in mogelijkheden dan in problemen. De enige manier om uit de crisis te komen, is vernieuwen. Minder uitgaan van verworven rechten, meer kijken naar wat er nu en in de toekomst nodig is.

NAGEL-SECTORPLANNEN.png

Sector- en regioplannen

Bedenk een plan van 500.000 euro en ontvang voor de helft subsidie. Het kabinet heeft 590 miljoen euro over voor sectoren en regio’s die plannen maken om de werkloosheid te bestrijden. Aanjagers en kwartiermakers gaan regionaal de boer op. Op zoek naar participanten.

NAGEL-BUITENLANDSE-WERKNEMERS.png

Geen sociale dumping

Roemenen en Bulgaren krijgen in 2014 vrije toegang tot onze arbeidsmarkt. Dat roept oude angsten op over sociale dumping en verdringing. Geheel onterecht, stelt Ruud Blaakman. De sectoren kunnen hun cao’s van toepassing verklaren op buitenlandse werknemers.

NAGEL-CAOSEIZOEN.png

Dubbel beeld in cao-seizoen 2013

De crisis maakt het moeilijker om cao’s af te sluiten. Begin september was nog maar 50 procent van de aflopende overeenkomsten vernieuwd. De akkoorden vertonen een dubbel beeld: in de ene sector hoge, in de ander lage loonstijgingen.

NAGEL-PRINSJESDAG.png

Prinsjesdag 2013

Kort overzicht van maatregelen aangekondigd tijdens de presentatie van de Rijksbegroting 2014. Wat werkgevers over de nieuwe plannen van het kabinet moeten weten.

NAGEL-HNW.png

Het Nieuwe Werken wordt gewoon

Het Nieuwe Werken (HNW) is de hype inmiddels voorbij. Na de drie fases van wennen, verbeteren en integreren, wordt het nieuwe werken heel gewoon. HNW 4.0 zal er niet meer van komen.

​Rubrieken

Arbeid en Recht Bescherming oproepkracht gaat ver
Column Ronald de Leij Helemaal weg van de crisis
Column Hans van der Steen Het spel en de knikkers
Gastcolumn Jeroen Elfers Weg van de crisis
Vraag en antwoord Onkostenvergoeding

    

​Werkgeven 2013/4
Wennekers, onderhandelen arbeidsvoorwaarden

Flinke tegenstander

Een eerlijke onderhandelaar met begrip voor de ‘andere kant’. Die reputatie heeft Toon Wennekers bij werkgeversonderhandelaars. Maar ze vinden hem ook een harde. De nieuwe arbeidsvoorwaardencoördinator van FNV Bondgenoten over zijn drie grootste uitdagingen.

HVC reorganisatie, sociaal planDraagvlak bij HVC

Energie- en afvalnutsbedrijf HVC in Alkmaar moest vorig jaar reorganiseren. Tegen de zin van de bonden moesten er ruim 100 banen verdwijnen – ongeveer 10% van alle banen. HVC riep de hulp van AWVN in en heeft nu een breed gedragen sociaal plan.

arbeidsongeschiktheid; Ziektewet

Let op met vangnetters

De arbeidsongeschiktheidslasten zijn met succes teruggedrongen. Behalve voor werknemers die tijdens ziekte uit dienst gaan of geen vaste werkgever hebben. De Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (Bezava) wil het probleem van de vangnetters aanpakken. Werkgevers opgelet!

variabele beloning

Variabele beloning blijft

Ondanks de economische crisis en het maatschappelijke debat over beloningen, blijven werkgevers hun werknemers variabel belonen. De afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat variabele beloning toepast, gelijk gebleven. Dat blijkt uit het AWVN-onderzoek ‘Variabele beloning in tijden van crisis’.

dienstverlening AWVN; ontwikkelingen HR

HR wordt steeds complexer

HR moet steeds nauwer aansluiten bij de bedrijfsdoelen. Maar de situatie wordt steeds complexer door nieuwe wetgeving, de arbeidsmarkt en technologische ontwikkelingen. AWVN-directeur Erik Groot over de trends in de behoeften van werkgevers en de koers van de werkgeversvereniging.

HNW, middenmanagers, controle

Moeite bij middenmanagement

Nu Het Nieuwe Werken de hijgfase voorbij is, worden de te leren lessen duidelijk. Met stip bovenaan: vergeet het middenmanagement niet. De middenmanagers zijn het overzicht en de controle over hun nieuwe werkers kwijt. Hoe krijgen ze dat terug?

​Rubrieken

​Arbeid en Recht Volledige loonstop na weigeren passende arbeid?
Column Ronald de Leij Een normaal gesprek
Column Hans van der Steen Creatief worden (met 16 miljard)
Vraag en antwoord Kraamverlof voor de partner

    

​Werkgeven 2013/3
NAGEL-WG-2013-3-BOUWEND-NEDERLAND.png

Ongemakkelijke bouw-cao 

De bouwsector gaat door een diep dal. Herstel vraagt om vernieuwing, ook van dure arbeidsvoorwaarden, vindt Joba van den Berg, directeur Sociale Zaken en Ledenservice van Bouwend Nederland. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

NAGEL-WG-2013-3-FRIESLANDBANK.png

Soepele transitie 

De overname van de Friesland Bank door Rabobank, een jaar geleden aangekondigd, is in volle gang. Een ‘majeure exercitie’ die vrijwel geruisloos verloopt. Transitiemanager Bert Ferwerda (Rabobank) en Peter Prakken (AWVN) reconstrueren de aanpak.

NAGEL-WG-2013-3-CHEMTURA.png

Moderne pensioenuitvoering 

Chemiebedrijf Chemtura is overgestapt op een moderne manier van pensioenuitvoering door een premiepensioeninstelling – een nieuwe speler in pensioenland. Het resultaat?  In elk geval beduidend lagere kosten.​

NAGEL-WG-2013-3-ARBEIDSMARKT.png

Het raadsel arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is een probleem, stellen economen. Maar wat voor probleem? Of zijn het eigenlijk deelproblemen? En hoeveel last krijgen werkgevers ervan?​

NAGEL-WG-2013-3-ORGANISING.png

Past organising bij Nederland?

Het fenomeen organising is in opkomst: een nieuwe, activistische manier van vakbonden om werknemers te mobiliseren en aan zich te binden. Organising is overgewaaid uit de VS. De vraag is of en hoe dit fenomeen past in de Nederlandse arbeidsverhoudingen.

Rubrieken​

Arbeid & Recht Payrolling: wie is de werkgever?
Column Ronald de Leij Het dwaallicht is uit
Column Hans van der Steen Decentraal akkoord
Gastcolumn Piet Fortuin (CNV Vakmensen)
Vraag en antwoord Arbeidsovereenkomsten en bedingen​

   

​Werkgeven 2013/2

Iedereen gelukkig maken

Veel bedrijven houden zich actief bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), maar als het om de factor arbeid gaat, staat MVO nog in de kinderschoenen. Volgens Willem Lageweg, directeur MVO Nederland, moet er nog veel gebeuren om het geluk van mensen te bevorderen.​

De Normaalste Zaak

Meer mensen met een arbeidshandicap aan het werk. Iedereen is ervoor, maar in de praktijk blijkt het lastig. De Normaalste Zaak doet er wat aan door afspraken te maken met individuele werkgevers en vooral door goede voorbeelden te laten zien.​

Moderne werkgever 2012: Carglass

Carglass is de winnaar van de AWVN-prijs Moderne werkgever 2012. Het bedrijf voert vernieuwend personeelsbeleid: bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen en meebouwen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Dat leidt tot verbluffende resultaten.​

Onzekerheid rond Werkkostenregeling

De Werkkostenregeling (WKR) staat op losse schroeven. Staatssecretaris Weekers (Financiën) beslist binnenkort of de WKR toch per 1 januari 2014 wordt ingevoerd of wordt uitgesteld. Wat ook de beslissing zal zijn, werkgevers die nog niet zijn overgestapt naar de WKR, doen er goed aan zich in de regeling te verdiepen. Want invoeren kan geld opleveren. ​

Samen werken

Het arbeidsvoorwaardenoverleg gaat de komende jaren over minder, flexibeler en langer werken en over een nieuwe verdeling van verantwoordelijkheden. Werkgevers en werknemers moeten daar samen uitkomen. De dialoog voeren is de enige manier om uit de crisis te komen. Sterk door samen werken. ​

Salarisverlaging 

De discussie over salarisverlaging ligt heel gevoelig – Cap Gemini heeft het onlangs gemerkt. Toch zijn er veel meer werkgevers die ongelukkig zijn met het eigen beloningsbeleid. Dat is inflexibel en leidt maar één kant op: omhoog. Het is de vraag of het beloningsbeleid nog doet waarvoor het is uitgevonden: stimuleren en sturen van medewerkers.

Rubrieken​

Arbeid & Recht Loonbeslag, uw probleem?
Column Ronald de Leij Door onszelf verslagen
Column Hans van der Steen Generaties
Gastcolumn Harry Haddering (toon.me)
Vraag en antwoord Doorwerken na de AOW-leeftijd

    

​Werkgeven 2013/1
NAGEL-WG-2013-1-INTERVIEW-SER-DRAAIJER.png

Het beste model  

Hij heeft een groot geloof in de overlegeconomie.‘Als één akkoord mislukt, is de overlegeconomie nog lang niet dood.’ Wiebe Draijer, de nieuwe SER-voorzitter, vindt het overlegmodel nog steeds het beste voor Nederland en wil het draagvlak voor dat model versterken, ook via de nieuwe media. ​

NAGEL-WG-2013-1-ARBEIDSVOORWAARDEN-VERNIEUWEN.png

Modernisering arbeidsvoorwaarden

De moderne medewerker wil meer zeggenschap over zijn arbeidsvoorwaarden. Hij wil flexibiliteit, keuzevrijheid en ontwikkelingsmogelijkheden. Modernisering van arbeidsvoorwaarden en arbeidsproces kan niet zonder de betrokkenheid van medewerkers.​

NAGEL-WG-2013-1-RAAMCAO-UITGEVERIJEN.png

Van zes cao’s naar één cao 

Het oude, versnipperde arbeidsvoorwaardenpakket paste niet meer bij een branche die mede door nieuwe technologieën drastisch verandert. Het Nederlands Uitgeversverbond nadert het eindpunt van een gecompliceerd traject: een hypermoderne raam-cao.​

NAGEL-WG-2013-1-RENOLIT-MANIFESTAFETTE.png

AWVN-manifestafette

Renolit Nederland, producent van medische kunststoffen in Enkhuizen, is de laatste deelnemer aan de AWVN-manifestafette. Het bedrijf verbeterde de arbeidsverhoudingen door het denken over de ontwikkeling van medewerkers radicaal te veranderen. Samen mét die medewerkers.​

NAGEL-WG-2013-1-DUURZAME-INZETBAARHEID.png

Duurzame inzetbaarheid

Een medewerker die gemotiveerd, competent én gezond is, houdt het langer vol. Het Nederlands Loodswezen BV en automatiseerder Atos deden mee aan een pilotproject met de AWVN-vitaliteitsscan voor duurzame inzetbaarheid. Gééft het werk energie of kóst het energie?​

NAGEL-WG-2013-1-GROEN-LEASEN.png

Groen leasen

Bedrijven die hun leaseregeling willen vergroenen, kijken vooral naar de zogeheten energielabels, maar zien niets in biobrandstof. Verslag van een onderzoek van AWVN naar de vergroening van regelingen voor de auto van de zaak.​

Rubrieken​

Arbeid & Recht Pas op voor stilzwijgende voortzetting van contract
Column Rondald de Leij Illusionisme
Column Hans van der Steen In de verte
Gastcolumn Catelene Passchier, vice-voorzitter FNV
Vraag en antwoord Onwerkbaar weer​