Meer vernieuwende afspraken in cao's

07-07-2015

Werkgevers en vakbonden maken vaker vernieuwende afspraken in cao's.

In 8 op de 10 nieuwe cao's staat inmiddels een afspraak over het vergroten van de werkmogelijkheden voor werknemers (duurzame inzetbaarheid), in meer dan de helft van de in 2015 afgesloten cao's is een afspraak vastgelegd over grotere flexibiliteit voor bedrijf en/of werknemers.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland. 

In juni werden, vergeleken met eerdere maanden van 2015, bijna 10 procent meer afspraken gemaakt over zaken als opleidingen, het verminderen van ontziemaatregelen en mantelzorg. Vergeleken met 2014 is met name de stijging van het aantal afspraken over werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt spectaculair: de helft van alle 2015-akkoorden heeft zo'n afspraak tegenover 33 procent in 2014. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldde afgelopen week dat het aantal banen voor arbeidsgehandicapten ook daadwerkelijk sterk groeit.

In de 23 cao's die in juni tot stand kwamen, komt de gemiddelde contractloonstijging uit op 1,50 procent. Dat is gelijk aan het jaargemiddelde. Onder de juni-akkoorden zijn een aantal bijzondere akkoorden. Bij Aegon werd gebruik gemaakt van een nieuwe onderhandelingsmethode, 'co-creatie',  waarbij werkgever en werknemers veel voorwerk doen in bijvoorbeeld gezamenlijke probleemanalyse. Eerder al boekten vakbonden en werkgever met deze methode succes, bijvoorbeeld bij KPN. In juni kwam ook na anderhalf jaar onderhandelen een nieuwe en meer concurrerende bouw-cao tot stand met meer maatwerkmogelijkheden en met meer loon.

AWVN organiseert op 5 oktober in Amsterdam zijn jaarcongres over de veranderende maatschappelijke rol voor ondernemingen.

Het cao-seizoen 2015 in één oogopslag
Afbeelding loonontwikkeling persbericht juli 2015.png

Gemiddelde afgesproken loonstijging per afsluitmaand en aantal afgesloten akkoorden (2015).