Stijging cao-lonen blijft stabiel

05-05-2014

De gemiddelde, in nieuwe cao's afgesproken loonstijging bedroeg in april 1,52 procent. Dat is in lijn met de loonafspraken van de afgelopen tijd. De gemiddelde loonafspraak in de cao's van 2014 bedraagt 1,51 procent.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van werkgevers en is betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland. 

AWVN ziet geen opwaartse druk op de loonafspraken. De werkgeversvereniging blijft bij de eerder uitgesproken verwachting dat over geheel 2014 de gemiddelde cao-afspraak rond 1,5 procent zal bedragen. 

In april werden 22 nieuwe cao's afgesproken. In geheel 2014 werden tot dusver 71 akkoorden afgesloten. In de eerste vier maanden van het jaar is een aantal van ongeveer 150 normaal.

In 2014 blijkt het goed mogelijk om afspraken te maken over een eenmalige uitkering in plaats van structurele loonsverhoging. Akkoorden met een eenmalige uitkering kennen een lagere loonstijging (1,3%) dan akkoorden zonder eenmalige uitkering (1,6%). Ook het ´creëren van loonruimte´, bijvoorbeeld door afspraken over productiviteitsstijging, blijkt vaak te worden gedaan.

 

In één oogopslag
Gemiddelde afgesproken loonstijging per afsluitmaand en aantal afgesloten akkoorden.

Plaatje persbericht 5 mei 2014 Loonstijging stabiel.png 

Einde bericht

Inlichtingen
Jannes van der Velde, 06 51 931 044, j.velde@awvn.nl